Natuurvrij in het najaar (column)

door | 9-10-2023 | Nieuws, Columns

Zo nu en dan raak je op een doordeweekse dag ineens verzeild in een “avontuur”, dat je beeld op je huis-, tuin- en keukenomgeving verandert en er een nieuwe “dimensie” aan toevoegt. In dit geval begint het “avontuur” bij de geveltuin naast ons huis. Het tijdstip: net na het ontbijt, klaar om aan het werk te gaan. 

De geveltuin die we met buurtbewoners hebben ingericht en waarin de planten zich in de loop van de jaren meer thuis zijn gaan voelen, leek met een kettingzaag onder handen te zijn genomen. Alles was tot een hoogte van ca 30 cm gesnoeid, omgezaagd of platgetrapt. 

Er volgden wat appjes met buurtbewoners, een telefoontje naar de hovenier die de actie bleek te hebben uitgevoerd en vervolgens overleg met medewerkers van de corporatie. 

De telefoniste meldde dat op basis van de Flora- en Faunawet de corporatie voor de start van een renovatie de geveltuin “natuurvrij” moest maken. Geveltuin en natuurvrij in één zin gebruiken, levert  op zich al een merkwaardige combinatie op.  Ze naast elkaar uitgesproken horen worden, was wonderlijk.  Een natuurvrije geveltuin is dat een tuin zonder natuur? We hadden nu wel gezien hoe dat eruit zag, maar wat de bedoeling ervan is?

De medewerkers van de corporatie hebben het ons allervriendelijkst uitgelegd. Ze hadden net de dag ervoor een cursus hierover gevolgd. Voor sommige vleermuissoorten is de periode voor natuurvrij maken wel twee jaar.

Al zoekend op internet, na het gesprek, kwam ik ook bedrijven tegen die gespecialiseerd zijn in het natuurvrij maken, met de volgende uitleg: “Natuurvrij maken, ook wel ontmoediging genoemd, is het proces waarbij beschermde diersoorten op een diervriendelijke manier, voor de start van bouwwerkzaamheden, uit bebouwing worden gehaald. Als moment voor natuurvrij maken wordt altijd de minst kwetsbare periode voor een soort aangehouden. Vaak is dit de periode na het broedseizoen van vogels en na de kraamperiode van vleermuizen en voor de winterrust van vleermuizen. Doorgaans worden de maanden september en oktober als ideale maanden gezien voor natuurvrij maken.” (Bron: unitura.nl)

Ziet u in uw omgeving kale geveltuinen in september/oktober? Mogelijk dat deze natuurvrij zijn gemaakt, een nieuwe dimensie van “winterklaar”. U bent direct klaar voor een paar seizoenen.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!