Nieuwe gasleiding

door | 10-12-2022 | Nieuws

Het is donderdag, eind middag, 17.30 uur. De straat nabij de kruising Vissersbrug / Verlengde Visserstraat ligt open als een vergrote openhartoperatie. Vier mannen zitten verspreid in en langs de gegraven kuil een pizza te eten. De beste plek is de kraancabine. Muziek op de achtergrond. Fel belicht door lampen op standaards. De emancipatie heeft hier duidelijk stilgestaan, geen vrouw te bekennen. Ik zie een dikke gele buis en verder kabels, rioolbuizen, leidingen, koppelstukken, glasvezellijntjes, modder, zompige drab en high-end precisiemeetapparatuur. Specialisten, dat is duidelijk. 

Haast is geboden, daarom wordt er tot in de avond doorgewerkt, want over een week moet de straat voor WinterWelvaart klaar zijn. De sfeer is goed. Aan het eind van de dag nog zoveel plezier maken, wow. Verderop wordt een lichtkunstwerk onthuld met ultrakorte toespraakjes, een gedicht uit een geluidsbox, en pindasoep uit verantwoorde kartonnen bakjes. Ook werk.

Op vrijdagmorgen kom ik terug. Het vriest, -3°. Een kraanmachinist schraapt met precisie grond weg en brengt een zand-beton mengsel aan dat wordt aangevoerd door Gebr. Kalk uit Kolham. De kraan, een oranjerode 3,7 ton zware Crawler Excavator, type DX35Z uit 2017, klinkt als een klok. Ik spreek voorman Lars Kooistra uit Wouterswoude van Baas B.V.

“We werken hier met zijn vieren en vervangen een oude gietijzeren gasleiding voor een PVC, zodat de buurt hier straks weer volop  gas heeft voor het winterse stookseizoen, kijk vanuit de Verlengde Visserstraat loopt een hoofdleiding. We beginnen ’s morgens om zeven uur, half acht en gaan als ’t moet door tot ’s avonds acht, ook als het weer slecht is. Nee, bij het graafwerk zijn geen vrouwen, maar op kantoor doet een vrouw de werkvoorbereiding. De gasleidingen worden met een sterktemeter gedurende een half uur getest met 1 bar druk erop. Daarna volgt nog een dichtheidsbeproeving van tien minuten. We werken goed als een team en dan is de sfeer belangrijk, dan doe je het met en voor elkaar. Met mijn salaris ben ik zeker tevreden, hoewel ik in het algemeen het werk onderbetaald vind. Zodra wij een sleuf hebben geopend komt Anthea langs voor onderzoek, kijken of er vondsten zijn. Nee, een skelet zijn we nog niet tegengekomen. Van de rioolbuizen hebben we geen last, die lopen onder het midden van de straat.”

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!