Open Dag Minerva 11 februari 2023

door | 17-02-2023 | Nieuws

Kunstacademies leiden op voor het beroep van leraar tekenen, museummedewerker, kunstenaar, ambtenaar afdeling Kunst en Cultuur, trouwreportagefotograaf, vormgever, reclameconsultant, radio- of televisiemedewerker en meer. Minerva biedt kunstopleidingen aan in het Engels aan meer dan 55 nationaliteiten. Niet gek dat docent (Fine-art teacher) Cor Groenenberg, geassisteerd door studente Naomi uit Bulgarije een presentatie in het Engels aanbieden op  de open dag op 11 februari.

Het is redelijk druk op de open dag. Verreweg de meeste bezoekers begrijpen de bij de ingang hangende tekst ‘Smokefree Area’. Het valt de geoefende opendagbezoeker op dat deze voor een groot deel op praktische vaardigheden geënte opleiding aan de Praediniussingel alleen mondelinge en schriftelijke info bieden, maar dat de ateliers òf gesloten òf leeg zijn. Hopelijk biedt de Gedempte Zuiderdiep-vestiging meer praktijk. 

De vlotte slide-show geeft veel informatie. Maar allereerst wordt het publiek uitgedaagd antwoord te geven op de vraag wat kunst is. Daarna volgt een verhaal over het exploreren van een persoonlijke zoektocht waarbij ontwikkelings-, leer- en andere processen belangrijker zijn dan producten. In leerjaar één komen alle vaardigheden aan bod en daarna volgt een specialisatie. Op vraagbasis kan de studenten een keur aan artistieke cursussen worden geboden. Ook dans, ballet en zang? Jazeker. Centraal staat de vraag: wat wil je leren en hoe doe je dat? Dat de vragen belangrijker zijn dan de antwoorden wordt gaandeweg duidelijk.

Een keer per week is er een gemeenschappelijk vega-diner; het je prettig en veilig in een groep opgenomen voelen is van belang, zeker gezien de diverse herkomst van de studentenbevolking. Samen aan concepten, installaties en presentaties werken en dan ook nog eens in een voor bijna iedereen tweede of derde taal, vergt het nodige van de samenwerkingsbereid- en vaardigheid. Over al dan niet cijfers valt best te discussiëren. 

Na de studie komt ongeveer 40% terecht als vrij gevestigd kunstenaar. De anderen krijgen een meer reguliere baan. Maar eerst nog even werken aan de toelatingseis, met een eigen portfolio, een motivatiebrief en een opdracht en vergeet niet dat het gaat om nieuwsgierigheid, ambitie en diversiteit. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!