Overlast, ZO doen wij dat, melden loont!

door | 16-10-2023 | Nieuws

Groningen is een prachtige studentenstad en dat maakt dat er veel tijdelijke bewoners in de Schildersbuurt en het A-kwartier wonen. Studenten zoeken elkaar graag op en maken er soms een feestje van. Leuk, maar niet voor iedereen.

Mijn naam is Dorien Jellema, preventiecoach geluidsoverlast van WIJ team Groningen. Samen met jullie wil ik zorgen voor een prettige sfeer en een fijne leefomgeving in deze prachtige buurt. Dit is best lastig heb ik inmiddels ervaren, omdat niet iedereen dezelfde ideeën heeft hoe je je gedraagt in huis, buitenshuis en naar je buur!

Er zijn leefregels opgesteld door en voor bewoners van de Schildersbuurt. Een hele bekende is: na 22.00 uur is het stil. Wat als het niet stil is, is dat dan overlast? Wanneer spreek je eigenlijk van overlast? Keuvelen in de tuin, een spelletje ping-pong, eten/borrelen met gezelschap, zonder dat je buren daar last van hebben. Op zo’n moment is er geen sprake van overlast maar heb je te maken met leefgeluiden en die horen er nu eenmaal bij.

Jammer genoeg worden de leefregels wel eens overtreden en dan kan irritatie ontstaan. Bijvoorbeeld: je hebt je buren al gewaarschuwd maar die geven geen gehoor, wat dan? Niet iedereen is even goed aanspreekbaar. Lukt het niet om met een gesprek het probleem op te lossen dan kan ik bemiddelen en kijken we samen of we tot goede afspraken kunnen komen. Je kunt mij bellen of mailen hierover.

Wat moet je doen als overlast aanhoudt? Geven je buren luidruchtige feestjes tot diep in de nacht, wordt er continu geschreeuwd op straat of in de tuinen, loopt een situatie uit de hand, dan is er sprake van ernstige overlast. Praten heeft dan geen zin meer. Een melding bij mij doen is dan niet meer een optie. Dat moet je zelf doen, bij het Meldpunt Zorg en Overlast en bel ook met de politie ook al weet je niet exact waar het lawaai vandaan komt.

Meld altijd wanneer er sprake is van ernstige overlast, zowel bij Meldpunt Zorg en Overlast als bij de Politie en handhaving. Moet ik 2 keer melden? Ja, dossieropbouw van de overlast veroorzaker(s) is belangrijk, er kunnen dan acties uitgevoerd worden om de overlast te stoppen! Melden loont!

Wil je langskomen? Op maandagochtend ben ik aanwezig tussen 10.00 en 12.00 bij het buurtcentrum Oranjewijk voor een kennismaking of voor het bespreken van een probleem. Een afspraak maken is niet nodig.

Belangrijke telefoonnummers/emailadressen:

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!