Stamgast XIV¹ Robb Kauffman

door | 26-02-2024 | Nieuws

Voor het eerst een stamgast die niet in het A-Kwartier woont. Winnaar van de ‘Lifetime Achievement Award’, dat zullen weinig mensen hem na kunnen zeggen: Robb  Kauffman (1948). ‘Nee, geen Duitse roots, dat heeft een neef een keer uitgezocht. De Kauffmans komen uit Zuid-Nederland. Mijn vader was Rotterdammer, m’n moeder Grunningse. Ook woon ik niet in het A-kwartier maar ben er wel heel vaak. Ik woon op Kostverloren, ik ben geboren in Groningen, opgegroeid in Oranjewijk, op mijn twaalfde verhuisd naar Beverwijk, waar mijn vader bij Hoogovens werkte. We hebben daar vijf jaar gewoond en keerden terug aar Groningen. Ik werkte bij AMRO in Amsterdam. Het waren de jaren 60, de provotijd, in Beverwijk hadden we de Bintangs. In de weekends vertoefden we vaak in Wijk aan Zee aan het strand of we gingen naar Alkmaar.’ 

‘Van Beverwijk gingen we weer naar Groningen, ik pas me snel aan. Ik werd overgeplaatst naar AMRO  aan de Grote Markt, achter de balie. Maar vanwege mijn lange haar en kleding, kwam ik terecht  op de vierde verdieping, op de afdeling boekhouding. Dat duurde één jaar. Het was de tijd van de artistiekelingen, in Groningen een kleine scene die elkaar ontmoette bij Adje, een koffieshopje aan het  Boterdiep. Daar kwam ik in contact met Robby Senechal en Willy van Eeren, die waren bezig een beatclub op te starten in de Gelkingestraat: Tour 66.’  

‘Tour 66 was een verzamelplaats voor jongeren, gesteund door een stichting. In Helpman had je Krotje. Het waren allebei jeugdcentra waar wekelijks bandjes speelden. Ik programmeerde de bandjes. In Tour 66 kwamen bijvoorbeeld Cuby & the Blizzards en The Outsiders. Grote namen, ook in die tijd al. Er traden ook Groningse bandjes op. Tour 66 was mijn eerste klusje en met nu het Aa-Theater is de cirkel rond.’

‘Later ben ik ook grotere dingen gaan organiseren: Pink Floyd en grote bands in het Apollo Theater / Concertzaal De Jong en Fleetwood Mac in de Korenbeurs. Dat deed ik veel, popmuziek en festivals organiseren. Zo organiseerden we De Groninger Zomermanifestatie met Sterren in het Bos en Sterren in het Park. Daaruit is Noorderzon voortgekomen. Er waren veel zalen in Groningen: Het Tehuis, De Harmonie, Platform Theater; die bestaan allemaal niet meer.’ 

 ‘Samen met Peter Smit waren we de grondleggers van Noorderslag. Voorheen organiseerden we ook eenmalige festivals in de Korenbeurs. Bij Eurosonic werd mij de ‘Lifetime Achievement Aaward’, een kunstwerkje, uitgereikt. Ze zullen wel gedacht hebben: als we het nu niet doen dan krijgt zijn zoon hem. Ja, ik heb nog wel een dankspeech gehouden.’ 

‘Ja, wat is het Aa-theater? Het bestaat bijna 100 jaar en heeft een ontwikkeling doorgemaakt van verenigingsgebouw naar cultuurpodium. Ik ben er nog maar vier jaar bij betrokken. Het was eerst een verenigingsgebouw met veel leden, met koffieavonden een zangkoor en een toneelclub. Je moest er Gronings praten. Ik hoorde of las dat ze bestuursleden zochten en trad toe tot het bestuur. Nu zoeken we nog een penningmeester. We runnen het theater met vier bestuursleden en zestien vrijwilligers. Voorzitter is Gerrit Kamstra die nu de financiën erbij doet. Mijn taak als algemeen bestuurslid is het organiseren en programmeren, de horeca, vrijwilligers begeleiden. Daarbij komen mijn jaren als student andragogiek, sociale academie en een jaar kunstgeschiedenis goed van pas. Na de bank heb ik nog gewerkt bij een dorpshuis in Eelde –  Paterswolde, in de zorg, in een asielzoekerscentrum en was ik nog redacteur en disc-jockey. Meestal ging ik om de vijf jaar wat anders doen. Naast betaalde banen bleef ik actief als organisator. O ja, zou ik bijna vergeten, ik was ook een tijdje bandlid , bij Subway. Een culthit was ‘Jesus loves me, I don’t care’. Om fit te blijven sport ik vier keer per week met een sauna of Turks stoombad na.’

‘De laatste jaren is hier veel verbeterd, zo hebben we een nieuwe gevel en een nieuw luchtverversingssysteem. Voor de financiering doen we aan Crowd Funding en kloppen we aan bij fondsen en de gemeente. Ons doel is dat de boel wordt overgenomen door jongere mensen. Nu zijn we een financieel gezonde organisatie. Was dit vroeger een gebouw van ‘Grunneger Sproak’ nu organiseren we het Grunneger Laidjes Festival.’ 

¹ Eerder verschenen: Esther Klaver, Peter Roovers, Harry Arling, Jorn Hofman, Marjon Goossen, Ynte de groot, Lyni Venema, Ynske Jansen, meneer Fikkers, Dick Veen, Ella Onrust, Eize Tolmer en Tom.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!