De zomer in het A-Kwartier: vooral langduriger buurtbewoners dan studenten bieden een ontspannen straatbeeld, dobberende vakantievierders op de A, plukjes toeristen trekken langs met stadsplattegrondjes of gegidst. Een uitzonderlijk creatief tiental trotseert de brandende zon met kleurig gestreepte parasols aan ieder fietsframe. Hoe ontdek je Groningen stad eigenlijk als je er niet bekend bent? Google komt met voor de hand liggende Topattracties, en tig aanbieders van ontsnappings-, bierproeverij- en puzzeltochten, van stadsrondvaarten, zelfgeleide smart phone of audiotours en stadswandelingen tot paddle boards. Zo gaan er dertien in een dozijn, of doen ze recht aan Groningen?
Een bezoek aan Nantes afgelopen zomer maakte mij enthousiast over een ouderwets fenomeen: geen telefoonscherm nodig, simpelweg een groene lijn op de stoep volgen die je langs bijzondere plekken brengt én er binnen. Zoals in de school voor architectuur en die voor beeldende kunst en design. Met her en der een gedreven student die je als zomerbaantje in verengelst Frans meer vertelt over hun eindexamen projecten. Zij geven je graag een boekje met informatie over la ligne verte, maar je kunt ook gewoon ergens beginnen op de lijn en je eigen verbeelding zijn werk laten doen. De groene lijn is ooit ontstaan als eenvoudig routeplan bij het jaarlijkse kunstfestival ‘Le voyage à Nantes’ en elk jaar blijft er iets permanent staan van de tijdelijke kunstwerken.
Dit jaar hadden keramieken zeedieren hun toevlucht gezocht in een met antieke bronzen beelden gedecoreerde fontein op een stadsplein, in een park vond je sokkels waarvan bronzen beelden leken af te klimmen om weg te lopen. De lijn bracht je dwars door eeuwenoude winkelpassages en parkjes, langs fijne winkels en restaurants, de oude LU koekjesfabriek, via rommelige steegjes, langs een knalgele hijskraan op het voormalige haventerrein en een expositie die refereert aan de voormalige slavenhandel. Waar eerder 1744 slavenboten vertrokken neem ook jij de boot en beland je aan de overkant van de Loire in een onlangs gecreëerde groene oase met artificiële waterval in een voormalige steengroeve. Om daarna stilletjes door een tuin te sluipen van de nazaten van de maker van te gekke carnaval maskers van papier-maché. Meer dan het aflopen van toeristische hotspots wordt je zo onderdeel van de stad. Mais oui! Als je die stippellijn tijdens de Groninger Museumnacht nou eens doortrekt, die liep van Museum aan de A via Academie Minerva naar de boten richting Groninger Museum … et en route ergens een Groninger koek bakkerij – café?