Vrouwen en hun strijd om het vrouwenkiesrecht

door | 9-03-2022 | Nieuws

Op acht maart, Internationale Vrouwendag, houden Sanne Meijer en Iris van den Brand (allebei historica) een lezing over de vrouwenbeweging en vrouwenkiesrecht in Groningen. Twintig vrouwen en twee mannen luisteren geboeid naar een zeer gevarieerde presentatie in de filmzaal van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Meijer en Van den Brand wisselen elkaar af, er worden interessante foto’s uit de vrouwenbeweging getoond en er is een film met Engelse ondertiteling.

Eind dit jaar verschijnt het boek ‘Vraauwlu’ over de historie van de vrouwenbeweging in Groningen. Het is interessant te horen dat juist vrouwen in Groningen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vrouwenbeweging. De leus ‘feminisme déden ze gewoon in Groningen’ illustreert de bijzondere rol van Groningen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het zicht is het bijzonder als je je realiseert dat er pas ruim een eeuw actief vrouwenkiesrecht is.

Bekende vrouwen komen in het verhaal voorbij: Tine Tammes, Cato Pekelharing Doijer en natuurlijk Aletta Jacobs uit Sappemeer. De eerste feministische golf spoelde over Nederland en in Groningen schoten vrouwenbewegingen als paddenstoelen uit de grond. Vrouwen gingen de straat op en toonden in klederdracht dat het deze keer niet uitsluitend om de (rand)steden draaide. Op een vaandel lezen we: Geen dames van stand maar dames met verstand!

Groningen kwam naar voren als een progressieve regio. Herenboeren, onderwijzers en predikanten droegen bij aan de grote ommezwaai. De vereniging Vrouwenbond timmerde aan de weg met lezingen, voorzieningen voor alleenstaande vrouwen, vrouwentoiletten in de stad, bibliotheken en verbeterde opleidingen. Vooral de kweekschool was een broedplaats voor feministische ontwikkeling. Overal werd het roer omgegooid en kregen vrouwen kansen naar voren te treden.

In de tweede feministische golf in de jaren 60 en 70 ontstonden vrouwenhuizen en vrouwencafés. De sigarenmeisjes uit Pekela braken een lans voor een gelijkstelling van de beloning voor vrouwen. Er werd een eerste ‘wilde staking’ gehouden.

Na vijf kwartier sluiten Sanne Meijer en Iris van den Brand af en nemen een bos tulpen in ontvangst.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!