Zomergasten III: Anna en Peter met de ‘Feanlister’

door | 16-08-2023 | Nieuws

Graag zou ik een brugwachter spreken over hun baan en over aantallen en herkomst van toeristen. Ik bezoek het brugwachtershuisje naast de Museumbrug. Twee brugwachters zitten klaar voor de passerende boten. Het is lekker rustig. ‘Als u ons wilt interviewen zult u toch echt eerst even een centraal havendienstnummer moeten bellen om toestemming te vragen,’ antwoordt een van beiden op mijn vraag of ik ze kan interviewen.  Kan altijd nog, denk ik en loop door naar een mooie schuit ‘Feanlister’ uit De Wilgen nabij Drachten. Ik spreek Felix en Anna.

Ik lever mijn stukje keurig in bij onze webmaster. De volgende ochtend zit ik even in een koffiehuis de krant te lezen en wie komen daar binnen? Felix en Anna. En passant fluisteren ze me nog een paar wijzigingen in voor de tekst. Doe ik.

‘De naam Feanlister is opgebouwd uit de eerste twee letters van onze voornamen Felix en Anna, en die van onze kinderen Linda, Stevan en Erik. Daarnaast wonen wij in een veengebied (Fean) en is Lister een Dieselmotormerk.’ Anna: ‘We zijn gisteren aangekomen en blijven één dag. We zijn al tweeëneenhalve week op pad. We hebben de Turfroute gevaren en waren in Meppel, Nieuw Amsterdam, in het Veenpark nabij Bargercompascuüm, waar we midden in het museumpark lagen, Ter Apel, Stadskanaal, Wildervank, Zuidlaren en nu hier. Morgen gaan we via het Reitdiep verder naar Leens en misschien nog naar Schiermonnikoog.’

Natuurlijk wil ik weten wat ze van Groningen vinden. ‘Groningen is een prachtige stad met fantastische gebouwen. Elk jaar komen we één of twee dagen aan Hoge der A liggen. Vorig jaar hebben we nog meegedaan aan Urban Walk. Verder houden we van winkelen en het Groninger museum.’

‘Nee, geen APK, geen vaarwegenbelasting en met een boot van deze lengte is ook geen vaarbewijs nodig, al heb ik het wel,’ antwoordt Felix. En het liggeld is niet veel: € 8,95, € 1,15 de meter. Vorig jaar aan Hoge der A was het gratis. Ons vuil water storten we het liefst thuis in een put want een grote opslagtank hebben we niet aan boord.

Anna, met trotse stem: ‘Ja, de boot heeft Felix zelf gebouwd.’ Felix legt uit dat hij altijd, maar liefst 42 jaar, bij Philips in Drachten heeft gewerkt, ooit deed hij de HTS aan het Bernouilliplein. En Anna heeft 25 jaar aan de School Lyndensteyn in Beetsterzwaag gewerkt, een school voor meervoudig gehandicapte kinderen.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!