Zwijgend Goud, expo van Groninger kerkobjecten door de eeuwen heen in de AKERK

door | 17-02-2023 | Nieuws

Spreekwoorden horen bij kerken als zweepjes bij ouderwetse SM-clubs, maar vandaag lijkt alles anders. De tentoongestelde zweep was geen speeltje, maar werd van de middeleeuwen tot de 19e eeuw gebruikt om honden weg te jagen uit de kerken. Er is geen goud te zien maar goud is Gronings voor goed, en zilver blinkt in de karaffen, schalen en avondmaalbekers. Wulps uitgevoerde rouwborden, zwart maar met uitbundige, zwierige tierlantijnen, dienden om rijke families postuum de eer te geven die ze zonder het familiekapitaal misschien zouden hebben moeten ontberen. 

Een indrukwekkend geheel is het geworden, met zowel alledaagse spullen als museale stukken: de expositie ‘Zwijgend Goud’ in de A-kerk van 18 februari – 18 juni 2023. De uitgestalde voorwerpen, alle vanuit het religieuze perspectief, vertellen de vaak mooie verhalen uit de tijden dat kerken bloeiden. De tegenstelling met nu kan niet groter zijn: steeds meer  kerken lopen leeg als lekke jerrycans. Waren kerken vroeger een soort verlenging van het dorpsplein of de markt, nu zijn het even vaak expositieruimtes of worden ze omgetoverd tot riante parkings, bibliotheken, musea of clubs van het exclusievere segment. 

Na de twee toespraken van Patty Wageman en Anique de Kruijff, is het voor de netwerkende bezoekers tijd voor de borrelnootjes en een flesje bier uit de koelkast. Daarna volgt vast een rondgang langs de geëxposeerde spullen. Offerblokken, collectezakken, windvanen, rouwborden, een loeizwaar spek- of hardstenen doopvont, zandlopers, een draagbaar en meer, veel meer. Voor de bezoekers die nog ver genoeg door de knieën kunnen zakken, zijn de informatiestickers goed te lezen.

Voor en na de twee toespraken is bijzonder sfeervolle muziek van de tweepersoonsformatie ‘Insolite’  van het Prins Claus- conservatorium. Beide musici gaan het nog ver schoppen als ze de schuiftrombone en de baritonsax blijven bespelen als vanmiddag. Ondertussen kan het zwijgen gaan spreken in de expositie.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!