UITREIKING van het GOUDEN SCHEPJE

door | 27-09-2022 | Activiteiten

En de winnaar is: Sledemennerstraat 7, 9, 11, alle drie de nummers van Jan Willem Kok en Roekie Sheer Mahomed. “We zijn begonnen met een vorm van geveltuinguerilla,” aldus winnaar Willem Kok. “We wilden een tuintje aanleggen en zijn zelf maar in het wilde weg gestart. En kijk eens hoe de passieflora het wint van de blauwe regen, de Wisteria.” 

Zeer gezellig was het, zondagmiddag 25 september in De Wolthoorn. De jury van de geveltuinenprijsvraag, Martien, Marieke en Klaas, was erin geslaagd Jean Pierre Rawie te strikken voor de prijsuitreiking. De juryvoorzitter sprak bewonderende woorden voor dichter / beschouwer / bloemlezer / columnist / vertaler Rawie. Met welgekozen woorden leidde Jean Pierre Rawie zijn taak als prijsuitreiker in. Hij blikte terug op de verwilderde staat van het A-Kwartier, zoals hij het 50 jaar geleden aantrof: prostitutie en drugsoverlast vierden hoogtij. Nadien ging het met de wijk crescendo. Het bestuur van buurtvereniging A-Kwartier, vandaag op bijna volle sterkte aanwezig, heeft door  de jaren heen met voortvarendheid de overlast aangepakt. 

De achterzaal van De Wolthoorn schiep een jarenzeventigsfeer, ideaal voor een zondagmiddag. Wijkmanager Torenbosch vertegenwoordigde de gemeente en het Dagblad van het Noorden was met een verslaggever en fotograaf present. Dat de jury een lastige taak had gehad bleek uit het feit dat maar liefst negen adressen waren geselecteerd voor vier prijzen. Een gouden schepje voor de winnaar, een met bloemetjes versierd schepje als aanmoedigingsprijs en metalen schepjes voor prijs twee en drie. Het juryrapport over de eerste prijs:

Botanie op zijn best. Een geveltuin die maar liefst 3 huisnummers beslaat. Ook de tuindiepte overschrijdt gemiddelde waarden. Zelden zie je in de binnenstad een mooier voorbeeld van samensmelten van een miniatuur plantsoentje en zijn stedelijke omgeving; ecologische balans op zijn best. Op het moment van jurering, hartje zomer, zagen we een uitbundige bloemenpracht helder afsteken tegen de stenen gevel en klinkerweg. En nu, in de herfst staan nog steeds planten in de bloei, met als primus inter pares een weelderig klimmende passieflora, die het hier meesterlijk doet. Kenners weten dat de passieflora, voor intimi de  Passieflora gracilis geen gemakkelijke jongen is. Een afgewogen mix van mest, water, zon en liefde zijn de scheppers beste vrienden. De ware fytoloog likt zijn vingers af… 

Uitslag:

  • Eerste Prijs: Sledemennerstraat 7, 9 en 11;
  • Tweede prijs: Visserstraat 13, 15 en 17;
  • Derde prijs: Visserstraat 53 en Dwarsstraat 2;
  • Aanmoedigingsprijs: Hoekstraat 25.

Fotograaf: Han Santing

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!