Van leergast naar stamgast

door | 1-02-2024 | Nieuws

Op een doordeweekse avond kom ik mijn (nu oud-) collega Tom tegen in de AH Brugstraat. “Woon jij ook hier in de buurt?” is dan meestal de eerste vraag. En ja, dat doet hij, in de Hoekstraat. Ik vertel hem dat ik in de Schuitemakersstraat woon, en zowaar, daar woonde hij eerst ook. In het studentenhuis op de hoek met de Kleine der Aa. Gegarandeerd was hij ooit betrokken bij één van de vele feestjes die mij wel eens uit mijn slaap hebben gehouden die jaren … maar dat was vroeger. Nu is Tom student-af en werkt als studieadviseur bij de bèta-faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Wat later praten we onder het genot van een kop koffie verder over het A-kwartier, jawel – onder werktijd. 

Tom komt oorspronkelijk uit Amstelveen en kwam in 2014 naar Groningen om bewegingswetenschappen en later psychologie te studeren. Op zoek naar een kamer kwam hij via Kamernet terecht bij het studentenhuis aan de Schuitemakersstraat, en dat leek hem wel wat. Toen hij door de Schuitemakersstraat aan kwam lopen voor de hospiteeravond en de A zag liggen, was hij verkocht. Hij werd gelukkig uitgekozen voor de kamer en woonde er vervolgens vijf jaar. 

Hij genoot van de locatie, het buiten zitten met mooi weer en zijn gezellige huisgenoten waarvan er eentje nu nog steeds zijn vriendin is. Maar na een aantal jaar werd het tijd voor een studentenhuis waar het wat rustiger was, en verhuisde hij naar de Concordiabuurt en later naar de Sint Jansstraat via Antikraakbureau Carex. 

Nu hij is afgestudeerd werd het tijd voor een eigen plekje, en via Carex kon hij een appartement krijgen in de Hoekstraat. Daar was hij gelijk enthousiast over, omdat hij weer terug kon naar het A-kwartier. De geschiedenis van de Hoekstraat kent hij een beetje, maar dat de vernieuwing veel langer duurde dan oorspronkelijk gepland omdat verhuurders de boel met opzet leeg laten staan, dat wist hij niet (voor meer achtergrond, zie hier: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/212325/het-a-kwartier-ik-had-gehoopt-dat-het-sneller-zou-gaan )

Het appartement heeft hij zelf voor weinig geld een beetje opgeknapt – een laminaatvloer kon hij voor een doos chocola overnemen van een collega en een pot verf is niet zo duur. Alleen de badkamer is erg lelijk, maar daar kijkt hij wel doorheen. Tom is voorlopig niet van plan terug te gaan naar (regio) Amsterdam, Groningen heeft zijn hart veroverd met alle leuke dingen die worden georganiseerd (op het moment van schrijven was dat Eurosonic, waar hij natuurlijk even heen is gegaan) en vanwege de gezelligheid en bekenden ndie je overal tegenkomt. Dat zijn vriendin Groningse is, helpt wellicht ook mee in deze keuze. Hij zou ook graag in de buurt blijven, maar met antikraak is dat natuurlijk onzeker. 

Is er dan ook een nadeel van het A-kwartier? Wat meer groen in de buurt, is Toms antwoord. Zijn eigen dakterras zou nog wel een facelift kunnen gebruiken, maar ook de Hoekstraat is erg versteend. Waarvan akte → volgend jaar een geveltuintje? 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!