Wat is normaal?

door | 24-04-2022 | Columns

Al lopend met vrienden tijdens prachtig vroeg-lenteweer door het A-kwartier is er verbazing over de nu alweer overvolle en het aantal grote terrassen van de toch nog vele bestaande horecabedrijven. Een wirwar aan herinneringen aan de stad in de 70’er jaren doemen op:

Nauwelijks terrassen. Stad nog saai en leeg. Woensdagnacht swingen in stad. Gedogen van ‘verruimende’ middelen. In discussie met Max, de Raspoetin van het noorden.

Een jonge bestuurder die, wellicht met passie en overmoed, drastische en noodzakelijke besluiten durfde te nemen: de sloop van stad voorbij en de aanvang van de stadsvernieuwing. Een autovrije binnenstad. Ook hevige disputen op diverse faculteiten over en tussen links en rechts en de financiële vrijheid een universitaire studie te volgen. Demonstreren tegen de bom en de woningnood. Verwondering over het boek ‘On the road’ van Jack Kerouac. En…..een positieve inzet om het conservatisme vaarwel te zeggen. Onder de slogan ‘verander de wereld en begin bij jezelf’…….!!

Met verbazing vragen we ons af of al die terrassen het resultaat zijn dat de stad het openbare gebied te gelde moest maken? Is dit nu veroorzaakt door de middenstand, die baat heeft bij het aantrekken van het grote publiek of ook doordat BV-Nederland haar decentralisatiepolitiek op slinkse wijze gepaard heeft laten gaan met forse bezuinigingen?

Onze hele economie wordt immers toch door de globalisering meer en meer gemanipuleerd door overheden in samenwerking met de multinationals? Met enig cynisme constateren we dat wij het gelag moeten betalen voor ons inmiddels sterk getransformeerde politiek-maatschappelijk systeem.

Zullen nu alleen de rijken van die terrassen gebruik maken? Of zullen zelfs die ‘arme’ studenten en jongeren door hun armetierige woonruimte en zelfs die zonder zitten, gedwongen worden hun vertier te zoeken op datzelfde terras? Zal het waar zijn, zoals Auke Hulst in zijn recensie van het boek ‘On the road’ beweert, dat vanwege de toen vernieuwende onderwerpen, jongeren nog weinig redenen hebben om in ons huidige kapitalistische systeem te investeren? Welk ‘oude normaal’ komt weer terug?

Op een beschut terrasje zetten we ons cynisme opzij en beloven elkaar positief te blijven! Het pilsje kostte al wel € 4,50. Het glas had gelukkig nog dezelfde inhoud.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!