Wedstrijd geveltuinen 2024

door | 4-07-2024 | Nieuws

Groningen en geveltuintjes

In het streven naar meer biodiversiteit in een leefbare stad met minder hittestress, doet de gemeente Groningen er alles aan om te vergroenen. Op kleine schaal wordt er driftig meegedaan aan de competitie tegelwippen en het stimuleren van de aanleg van geveltuinen en op grotere schaal wordt gewerkt aan een bomenplan en aan het creëren van een zero-emissie-zone.

Het A-kwartier

Onze buurtvereniging is op diverse fronten aanwezig in deze aanpak. Bestuursleden spreken mee in gemeentelijke commissies, er zijn contacten gelegd met The Green Office van de RuG, we organiseren voorlichtingsavonden over het verduurzamen van huizen, we denken mee over de verbetering van de waterkwaliteit in de Diepenring, enz.

Het Gouden Schepje

Al drie jaar hebben wij een geveltuinjury die jaarlijks een geveltuinwedstrijd organiseert. De winnaar ontvangt het inmiddels felbegeerde ‘Gouden Schepje’. In verband met de stijgende goudprijs kunnen we over het aantal karaat geen nadere mededelingen doen. De jury (bestaande uit Marieke, Martien, Roekie en Klaas) beoordeelt de tuintjes eind mei/begin juni. In het najaar wordt de goudenschepjeuitreiking georganiseerd in café De Wolthoorn. In 2022 werd de prijs uitgereikt door Jean Pierre Rawie, in 2023 was het Ynte de Groot en dit jaar is het Nils Elzinga, teamleider van the Green office.

Publieksprijs Het Gouden Schepje

Op een zondag in oktober worden de verenigingsleden opgeroepen om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn in De Wolthoorn. De 18 foto’s worden getoond en ieder kan stemmen op zijn/haar favoriete tuintje. Het wordt dus een echte publieksprijs. Begin oktober ontvangt u een verenigingsmail met de precieze datum en aanvangstijd.

Long List – Short List

De juryaanpak verschilt dit jaar van voorgaande jaren. Nu is wijkbewoners gevraagd een foto in te sturen, of van het eigen tuintje of van een tuintje van iemand anders. Er ontstond een longlist van 42 potentiële kanshebbers. Na eindeloos jureren bleef er een shortlist over van 18 adressen. In willekeurige volgorde:

REITEMAKERSRIJGE 22/23 / VISSERSTRAAT 53 / VISCHHOEK 2/2A / VISCHHOEK 4 / VISCHHOEK/Gasthuisstraatje / VISSERSTRAAT 39 / VISSERSTRAAT 7a / HOEKSTRAAT 25 / TURFTORENSTRAAT 8 / LUTKENIEUWSTRAAT 11-15 / WESTERHAVENSTRAAT 17 / WESTERHAVENSTRAAT 5 / LAGE DER A 36 / SLEDEMENNERSTRAAT 7 t/m 7F / SLEDEMENNERSTRAAT 11 / SLEDEMENNERSTRAAT 13 / POTTEBAKKERSRIJGE 13 / WESTERHAVENSTRAAT 22

Op de foto: het nieuwste geveltuintje aan Oude Kijk 39

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!