Een praktische houding bij ongrijpbare gebeurtenissen

door | 24-10-2022 | Columns

Vandaag schrok ik van de gestegen prijs van m’n favoriete stokbroodje. De verkoopster schrok er ook van, zei ze. Het zijn gekke tijden. Gisteren hoorde ik iemand zeggen: wanneer weten we eigenlijk dat we in oorlog zijn? En eerder deze week vertelde m’n zus dat d’r vrolijke buurtgenoot, schijnbaar afgesloten van gas en electra, stierf door een brandhaard van verwarmende kaarsen. 

De inflatie, oorlog, onzichtbare (energie)armoede, het zijn ongrijpbare gebeurtenissen. Iets in me wil zich er het liefste van afkeren, doen alsof ‘t er niet is. Maar uiteindelijk wil ik toch de wereld, ‘t leven van al haar kanten zien. En waar ik kan… iets zinvols doen. 

Kent u het YouTube fimlpje  van de vrouw die vanuit een schuilkelder in Oekraïne viool speelt? 

Als kijker word ik deelgenoot van haar ervaring van de wereld op dat moment. Ik val stil, krijg kippenvel, ben ontroerd door het optreden. Terwijl ik in een verwarmde keuken zit in een vredige omgeving, kan ik mij door de muziek, door wat zij in de muziek legt, haar manier van bewegen en haar blik, een gevoel van kou, kilte en angst voorstellen.

Ik denk aan haar en hen als ik door de Visserstraat fiets of wandel, en ter hoogte van nr. 10 mijn hoofd even buig als ik de blauwgele vlaggen passeer. Voor hen die voor hun vrijheid strijden, en daaronder lijden, zo dichtbij. 

De geschiedenis leert ons dat de wereld alleen een stukje beter wordt als er mensen zijn die gek genoeg zijn om te denken dat zij met hun kleine daden het schijnbaar onmogelijke realistisch kunnen maken. In zijn boek over leiderschap stelt Stephen Covey dat reactieve mensen de neiging hebben om zich in hun betrokkenheid te verliezen. Ze vestigen aandacht op externe gebeurtenissen waar ze geen invloed op hebben. Proactieve mensen richten zich daarentegen op zaken waar ze wel grip op hebben. Hun cirkel van betrokkenheid wordt daarmee kleiner, terwijl hun cirkel van invloed juist groter wordt. 

Die vlaggen ophangen is zo’n praktische kleine daad. Ik hoop dat het onskracht geeft om ons te houden aan onze verantwoordelijkheid voor anderen, voor elkaar. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!