Een stad die groeit in hoogte én leefbaarheid (column)

door | 7-10-2024 | Columns, Nieuws

De Martinitoren is met haar 97 meter het hoogste gebouw van Groningen, maar hoe lang nog? De stad telt negen gebouwen hoger dan 70 meter, het Forum is bijvoorbeeld 45 meter hoog met tien verdiepingen. Om wonen en werken van meer mensen in de stad mogelijk te maken krijgt de gemeente steeds meer aanvragen om hoger te bouwen, en worden binnentuinen volgebouwd. “Hoogbouw kan een oplossing zijn voor het ruimtegebrek, maar alleen als het goed wordt uitgevoerd’, zegt wethouder Rik te Niejenhuis van ruimtelijke ordening. In ons A-Kwartier heeft de Rijksuniversiteit plannen in voorbereiding voor renovatie en/of nieuwbouw van het Harmoniecomplex.

In een nieuw Handboek Hoger Bouwen geeft de gemeente een indicatie waar hoogbouw in de stad misschien mogelijk is, met richtlijnen die groei in leefbaarheid moeten garanderen. Zo moet er bij ontwerpen vanaf vijf woonlagen heel zorgvuldig gekeken worden of dit goed in de omgeving past. De leefbaarheid en -kwaliteit is het belangrijkste. Het gebouw moet een verrijking zijn van het stedelijke milieu, gebouwtypen en woonvormen, ze komt voort uit de stadsplattegrond en past in de omgeving. Materiaalgebruik en detaillering zijn hoogwaardig en duurzaam. 

Kijken we naar het Harmoniecomplex, dan zien we dat waar nu stenige pleinen zijn, haar beroemde voorloper Sociëteit De Harmonie in de negentiende eeuw rondom fraaie tuinen had. Een groen voorplein dat als voorbeeld diende voor botanisten. En een fraaie, weelderige tuin aan de achterzijde met een muziekkoepel. Dat biedt perspectief voor de toekomst: de Harmonie was meer dan honderd jaar een begrip in Groningen en kan dat weer worden. Er waren zalen waar gemusiceerd, gelezen en geconverseerd kon worden. Kan medegebruik door buurtbewoners in weekend en avonden bijvoorbeeld opnieuw? Kan een ondergrondse fiets- en autogarage ruimte opleveren in de straten voor voetgangers en groen? 

De twaalf gouden uilen in de timpaan van het Harmoniegebouw zijn een eerbetoon aan de Griekse godin van de wijsheid, Pallas Athena. Zij staat voor Verstand, Moed, Schoonheid, Beschaving en Trouw. Dat zijn alvast 24 wijze ogen die met de Rijksuniversiteit meekijken. Ik wens de RUG veel wijsheid toe in het hele proces, waar wij als buurt graag bij betrokken worden. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!