AI (column)

door | 29-01-2024 | Columns, Nieuws

Zestig jaar geleden bedacht ene John McCarthy de term Artificial Intelligence. In die tijd was de term Artificial, kunstmatig, een aanduiding van iets wat niet deugde. Wat je nodig had was het echte: The real stuff, het echte spul! 

Intussen is er het een en ander veranderd en is het kunstmatigheid wat de klok slaat. Het begon eertijds bij kunstgebitten en kunstboter, maar daar hield het niet mee op. Kunstharten, kunstlongen, gladde kunstwangen, kunstborsten, kunstkoe, kunsthars, kunstpalm, of kunstwijn, en toen dus kunstslimheid. 

Ik had al mijn tijfels, maar ik dacht, kom, het zal wel meevallen en ik vroeg aan ChatGTP: ‘Wat kun je allemaal vinden in het Groningse A-kwartier?’

Het antwoord liet niet lang op zich wachten en GTP schreef me: 

“Beste gebruiker,

In het Groningse A-kwartier kun je verschillende dingen vinden. Het A-kwartier is een historische wijk in Groningen met een rijke cultuur en diverse bezienswaardigheden. Je kunt er prachtige oude gebouwen en grachten bewonderen, zoals de Der Aa-kerk en het Prinsenhof. Daarnaast zijn er gezellige cafés, restaurants en winkels waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en souvenirs kunt kopen. Verder zijn er regelmatig evenementen en festivals in het A-kwartier, waardoor er altijd iets te beleven is. Kortom, het A-kwartier biedt een mix van historie, gezelligheid en cultuur.”

Nou, dat was het dan. Ik was wel wat teleurgesteld. De volle rijkdom aan cultuur, geschiedenis, human interest, schoonheid, en scheepvaart teruggebracht tot een verzameling van gemeenplaatsen. En fouten zijn er ook nog eens. Zo roemt hij de gebouwen en grachten (sic!), maar de Prinsentuin is noch een gracht, noch een gebouw en ligt ook nog eens helemaal niet in het A-kwartier. Wat betreft de genoemde aantrekkelijkheden van het A-kwartier in termen van horeca en festivals, welke stedelijke buurt heeft dat niet? En over welk festival heeft ie het eigenlijk? En welk café?, welk restaurant? en welke lokale lekkernijen?

Ik heb GTP dus ook maar gevraagd welke cafés zich in het A-kwartier bevinden. Het antwoord?

“Beste gebruiker, Enkele populaire cafés in het A-kwartier zijn Café De Koffer, Café De Sigaar, Café De Toeter en Café De Minnaar.”

Toen nog maar eens hetzelfde voor ‘welke restaurants’:

“Beste gebruiker, Enkele populaire restaurants in het A-kwartier zijn Restaurant De Pauw, Restaurant De Kleine Heerlijkheid, Restaurant De Uurwerker en Restaurant De Smederij.”

Aan dit soort kunstmatige domheid is geen behoefte.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!