Blij, dan kun je veel aan!

door | 4-07-2022 | Columns

Zaterdagochtend, het zonnetje schijnt, onderweg met mijn “karretje” naar de markt op de Vismarkt. Stoeldraaierstraat door en op de hoek bij Schuurman Schoenen zit hij altijd op zijn knieën – hij draagt kniebeschermers – met zijn prachtige witte haren. Vaak zingt hij, speelt mondharmonica, maar is ook in voor een praatje. Vorige week kondigde hij stralend zijn verjaardag aan – 60 jaar – en nu laat hij mij weten erbij te horen, bij de ouderen. Hij lacht altijd en samen met het zonnetje maakt hij mij blij. 

De markt is nu een samenkomst van stadjers en ommelanders die boodschappen doen en veel toeristen. Bij de visboer leidt deze mix tot een lange rij voor de kibbeling. Als ik dan eindelijk aan de beurt ben en ik mijn bestellingen – geen kibbeling – heb geplaatst, roept iemand dat er geen orders meer worden aangenomen voor de haring. Er blijft niet veel anders over om de haring dan maar te laten zitten. Ik merk dat ik inmiddels minder oog heb voor het zonnetje.

In mijn lekkernijenwinkeltje aan de Vismarkt is het erg druk. Sommigen hebben wel heel veel tijd nodig om bestellingen door te geven, althans zo ervaar ik dat. Om maar niet te spreken van de typetjes die als laatste binnen komen en bij de vraag “wie is er aan de beurt” zonder schroom “ik” antwoorden. Wat erger is dat mijn favoriete Brandt & Levie worstjes er niet zijn. 

De bloemenman op de hoek van de Stoeldraaierstraat helpt me te kiezen. Bloemen maken alweer iets goed. Op zijn hoekje is de heer met de mooiste witte haren ondertussen in gesprek met de Volkskrantjongens. Een gezicht dat zijn leven laat zien – in de omloop bij Vindicat hing een tijd geleden een prachtige foto van hem – mondharmonica in zijn hand, kniebeschermers aan, druk in gesprek en voortdurend zie je zijn glimlach.

Ik merk dat dit beeld de glimlach terugbrengt op mijn gezicht en dat de “shared space” mij daardoor ook weer toelacht. Ik loop terug langs mijn andere verkoper van Brandt & Levie worstjes en ook die heeft ze deze week niet. Het zonnetje schijnt, opgewekt naar huis, ze krijgen mij er niet onder!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!