Goed voorbeeld doet goed volgen. Slecht voorbeeld trouwens ook.

door | 10-04-2022 | Columns

De binnenstad van Groningen krijgt een forse impuls: meer ruimte voor voetgangers en fietsers, aantrekkelijker en goed bereikbaar. Er is geen plaats meer voor de bus en de auto’s van de bewoners. De huiskamer van Groningen krijgt steeds meer vorm. De bewoners lopen voortdurend vast op werkzaamheden. Eerst het zuur en dan het zoet, is waarschijnlijk het motto.

Wat opvalt is dat bewoners nog wel een seintje krijgen als er werkzaamheden gaan plaats vinden, maar dat informatie over de bereikbaarheid ontbreekt. Omleidingsroutes worden – meestal – niet aangegeven. De laatste informatie over de stand van zaken en waar men morgen aan het werk gaat wordt niet gedeeld.

Het is elke dag weer een belevenis om te zien hoe bewoners – en ook bezoekers – hun eigen weg vinden om op de plaats van bestemming te komen. Waar een omleiding ontbreekt worden gebods- en verbodsborden massaal genegeerd. Als je de deur van je huis uit gaat merk je dat er verkeer komt van een kant die je niet verwacht. Interessant is dat er niemand bij de gemeente heeft bedacht dat er omleidingsroutes moeten worden aangegeven en ge- en verbodsborden buiten werking moeten worden gesteld.

Ik wandel regelmatig door de binnenstad en zie dan auto’s die de gebods- en verbodsborden negeren: politieauto’s, auto’s van handhaving en de rode auto’s van de gemeente (al of niet stadstoezicht). Als er iets aan de hand is en gebruik gemaakt wordt van geluids- en lichtsignalen is dat begrijpelijk, maar niet in een ”gewone” situatie. De blik van de inzittenden straalt in de regel uit “zie ons eens, wij mogen dit en jullie niet”.

Je hebt de neiging om de gemeente te vragen niet alleen de werkzaamheden aan de binnenstad uit te voeren, maar daarbij te voorzien in omleidingsroutes zodat bewoners niet gedwongen worden lak te hebben aan de regels. Maar nu ik net weer zo’n rood autootje tegen de richting in zie rijden, besef ik dat er veel meer aan de hand is: slecht voorbeeld, doet goed volgen. Misschien is het verstandig om ook hier oog voor te hebben. De kwaliteit van de huiskamer wordt ook bepaald door de regels die in acht worden genomen. Iets voor de burgemeester misschien?

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!