Wapper, wapper, waai, waai, wie is het mooiste paparaplustraatje van Nederland? (column)

door | 17-06-2024 | Columns, Nieuws

Ze hangen weer te wapperen in de binnenstad, de kleurige zomerparaplu’s.  Dit keer in meer straten. Ooit gedacht dat dit een Groningse of Nederlandse inventie was om bij het winkelende publiek een gunstig koopgezind gemoed op te wekken? Nee, dit is geen Groningse of Nederlandse koopkrachtstimulerende inventie.

Google meldt dat Patricia Cunha met haar Umbrella Sky Project in 2012 exposeerde in de straten van Agueda, een klein stadje ten zuiden van Porto. Het project bestond uit honderden kleurrijke paraplu’s  en was onderdeel van een festival voor hedendaagse kunst. Het is een poëtisch initiatief, geïnspireerd op Mary Poppins, met als doel om kleur en vreugde te brengen in grijze steden. Het Umbrella Sky Project heeft nadien veel navolging gehad van “groupy” steden, die dit initiatief hebben omarmd om dartel de zomer in te gaan en de vergrijsde winterse wereld met een Mary Poppins paraplu te laten vervliegen.  Van Bordeaux, St. Petersburg, Pittsburgh, Istanbul, stadjes in Thailand en Puerto Rico, maar uiteraard tot aan Nederlandse steden toe zoals Utrecht, Eindhoven, Deventer, Middelburg en dus ook Groningen. 

En wat nu als Mary Poppins haar paraplu zou omdraaien? In de film heeft ze dat niet gedaan, maar het levert toch ook een poëtisch beeld op van een bloem die zich opent naar de hemel. Voor de pragmatici onder ons, levert dit uiteraard een bekken op, waar bijvoorbeeld regenwater in kan worden opgevangen (die anno 2024 snel zouden vollopen en overstromen). In India zijn op basis van dit gedachtenexperiment door het echtpaar Vakil Choksi  grote paraplu’s ontwikkeld, die zonne-energie opwekken en gefilterd schoon drinkwater genereren. Een uniek concept onder de naam “ulta chaata” (omgekeerde paraplu). In grote Indiase steden is schoon drinkwater niet voor iedereen toegankelijk, maar ook in Nederland wordt erover nagedacht hoe schoon drinkwater in de toekomst geborgd kan blijven voor iedereen. 

Wie weet dat over een paar jaar Mary Poppins haar paraplu’s heeft omgedraaid? Als je dan omhoog kijkt, vliegt je privédrone (hopelijk geluidloos) over de omgekeerde paraplubassins (al dan niet overstroomd), waaruit je lokaal gefilterd “bron”water kan tappen. Een film still uit een filmklassieker die nog geboren moet worden. Maar goed, zo ver is het nog niet. Eerst na alle regen, deze zomer genieten van de klassieke Poppins paraplu’s. Er sluimeren onvermoede innovatieve ideeën in zo’n paraplustraatje. Hou die paraplus dus in de gaten! Voor je het weet zit er een propeller aan en kan je ermee  reizen naar een toekomstige imaginaire wereld. Ze zijn dus tot heel wat in staat!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!