De kunst van het verrassende op straat (column)

door | 10-04-2023 | Columns

Zijn ze u al eens opgevallen, de raadselachtige aangeplakte figuurtjes langs de A en t Reitdiep? Op een dag viel m’n oog op het raam bij de Zwarte Hond op een rode vleermuis en een blauw poppetje met videocamera. Bij een pakhuis verderop zit op het raam een rode ridderachtige, soort Gremlin. Gestileerde figuren, vrij grof geknipt, als Playmobil of legoblokjes. Fascinerend. Zou een ridder hier zijn sporen hebben liggen en wil iemand ons daar bekend mee maken? Heeft Beno Hofman soms een andere manier van historische verhalen vertellen ontdekt? Of wordt een nieuw verhaal geïntroduceerd? 

Iets verrassends ontdekken buiten op straat – ik hou van het subtiele en humoristische, en moedig street art graag aan. Dat doet mij dan even stoppen, glimlachen, en zoeken naar de grap of betekenis. In Leeuwarden zijn van de ‘miniature people’ de bergbeklimmers in een vochtige spelonk in een vergeten stukje straat mijn favoriet. Ineens zie je de ruimte anders. In het Amsterdamse Parool krijgt de straatkunst met een knipoog van Streetart Frankey wekelijks een pagina vullende foto. In beide steden kun je routes volgen langs het werk van deze makers – vaak zo verassend dat het nog enig zoekwerk vraagt. 

Iets origineels (en tijdelijks) toevoegen kan op straat veel beter werken dan in een museum of galerie: saai wordt interessant als de maker speelt met elementen die de openbare ruimte biedt. Straten kunnen interessante speeltuinen zijn, maar de grens met ervaren vandalisme is dun: in Amsterdam is sowieso één werk van Streetart Frankey overgeschilderd. Een medewerker van architectenbureau de Zwarte Hond vertelde me dat de ridderfiguren in de hele stad te vinden zijn, en ze de stickers op hun ramen zouden hebben verwijderd als ze groter waren. Werk van de befaamde Banksy is dan weer zo gewild dat het eens met muur en al door kunstrovers is meegenomen.. en daardoor onbedoeld haar betekenis verloor. In Groningen is street art soms wat braaf voor mijn gevoel, en weinig speels. Kom de speeltuin vooral ontdekken, studenten aan de kunstacademie Minerva! 

Tot slot een oproep: als u meer weet over het ‘ridderspoor’ of tips heeft voor streetartliefhebbers, deel het met ons via hetakwartier@gmail.com.   

Voor u alvast deze (online) tips:

  • Brussel (BE): Oakoak
  • Sidney (AUS): Michael Pederson
  • London (GB): Steve Wheen, Slinkachu

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!